PANDA

*Pandalar yalnızca Çin'in güneybatısında yaşarlar.

*Pandalar nesli tükenen hayvanlardandır. Dünyada yaklaşık olarak 1600 panda yaşıyor.

*Pandalar ayılarla yakın akraba olmalarına karşın ayılardan farklı olarak yalnızca otla beslenirler. Ayıların tersine kış uykusuna da yatmazlar. En çok bambu yaprakları ve dalları yemeyi severler.

*Pandaların sindirim sistemleri bambudaki selülozu kolayca parçalayamadığı için pandalar günde yaklaşık 40 kilo bambu yerler. Günün 14 saatini yemek yiyerek geçirirler. Sadece uyurken ve kısa mesafelerde yürürken yemek yemeye ara verirler.

*Pandalar bu kadar çok bambu yedikleri için, hayatta kalmaları yaşadıkları yerde yeterince bambu olmasına bağlıdır. Eğer yaşadıkları alanlara yol, bina gibi insan yapımı engeller konursa ve yaşam alanlarında yeterince bambu olmazsa aç kalabilir ve sonunda ölebilirler.

*Pandaların yumuşak beyaz tüyleri, su üstlerinden kaysın diye hafifçe yağlıdır. Bu sayede bir panda yağmura yakalansa bile ıslanmaz.

*Yetişkin bir panda 85-125 kilo ağırlığındadır.

*Pandaların genellikle bir seferde tek yavruları olur. İki yılda bir kez doğururlar.

*Yeni doğmuş bir yavru panda 140 gram ağırlığındadır. Yani yetişkin bir pandanın 900'de 1'i kadardır. Yeni doğmuş bir yavru panda, bir su bardağına sığabilecek kadar küçüktür.

*Pandalar pembe renkte, tamamen tüysüz ve gözleri kapalı olarak doğarlar. Yaklaşık bir aylık olduklarında gözleri açılır.

*Pandalar yaklaşık 10-15 yıl yaşarlar. Hayvanat bahçelerindeki pandalarsa yaklaşık 30 yıl yaşarlar.

 

Panda resimli bir tebrik kartı yapıp sevdiklerinize göndermek ister misiniz?

Öyleyse tıklayın!

Hazırlayanlar:

Tuba Tuncer ve Banu Altunay

Yavru Kedi sayfasıyla ilgili her türlü istek, görüş ve önerileriniz için:

yavrukedi@sokakkedisi.net

Yavru Kedi resmi: Begüm Tonyalı

Yavru Kedi sayfasına dönmek için tıklayın.

Yavru Kedi